Właściwości folii aluminiowej
Lip01

Właściwości folii aluminiowej

Wypieki domowej roboty to ulubione zajęcie wielu gospodyń domowych. Powszechnie wiadomo, że odpowiednie przygotowanie to klucz do kulinarnego sukcesu, a wypiek nie udałby się tak dobrze, gdyby nie niedoceniana folia aluminiowa. Folia aluminiowa w wypiekach ma dwie właściwości. Strona błyszcząca i matowa służą albo do pieczenia, albo do zatrzymania ciepła w już ugotowanej potrawie. Strona lśniąca izoluje ciepło, natomiast matowa je pochłania. Odpowiednio użyta pozwala zapobiec wysuszaniu się jedzenia oraz utracie witamin i innych wartościowych składników odżywczych z potrawy. Można też użyć jej do zapakowania i przechowywania produktów takich, jak sery, mięso, czy warzywa – zapewni odpowiednie warunki, tamując dostęp światła, wody, czy powietrza. Dzięki temu potrawa nie straci swojego oryginalnego smaku i aromatu, natomiast przez dłuższy czas będzie mogła cieszyć nasze zmysły i podniebienia, a co najważniejsze – dla wybrednych smakoszy, ułatwi przechowywanie w lodówce uniemożliwiając nasiąknięcie zapachem innych...

Czytaj dalej
Odpowiednie do dzwonienia
Maj18

Odpowiednie do dzwonienia

W dzisiejszych czasach prawie każdy jest już szczęśliwym użytkownikiem telefonów, wielu z nas posiada smartfony i często wymienia modele, które zdążyły się już znudzić. Wybierając telefon zwraca się uwagę na wiele istotnych szczegółów, jak marka, parametry, ale także na jego wygląd zewnętrzny. A tu, według ostatnich trendów, rządzą przede wszystkim stylowe obudowy aluminiowe. Telefony aluminiowe, według opinii wielu użytkowników, są tymi najmilszymi i najprzyjemniejszymi w obsłudze. Przede wszystkim wyróżnia je to, że są solidnie wykonane, wyglądają na trwałe i są często bardziej odporne na urazy mechaniczne, niż inne materiały. Dużym plusem jest także ich wygląd zewnętrzny oraz estetyka, aluminiowe obudowy to różnorodne wzorce, dostosowane do gustu właściciela. Są również bardzo lekkie, przez co telefon wydaje się poręczniejszy. Natomiast zauważany również przez wielu użytkowników aluminiowych telefonów minus to fakt, że takie modele bardzo łatwo porysować, przez co efektowny wygląd przestanie być już taki spektakularny. Niestety również aluminiowe obudowy, odporne na uszkodzenia, czy pęknięcia, gorzej radzą sobie z różnego rodzaju zniekształceniami i...

Czytaj dalej
Pył aluminiowy – potrzebny, czy szkodliwy
Mar18

Pył aluminiowy – potrzebny, czy szkodliwy

Pył aluminiowy to sproszkowany glin, który znajduje szerokie zastosowanie, zarówno w przemyśle, hutnictwie, jak i w syntezie chemicznej, czy nawet przemyśle spożywczym. W sieci krąży jednak wiele ostrzeżeń przed użytkowaniem pyłu aluminiowego, podobno przenika przez skórę i może osadzać się w płucach. Jaka jest więc prawda o tym zastosowaniu aluminium? Pyłu glinowego używa się przede wszystkim do otrzymywania metali ciężkich w hutnictwie. W procesie tym powstaje termit, wykorzystywany również do produkcji broni, czy w procesie spawania (na przykład rur lub szyn pociągowych). Kolejne zastosowanie to właśnie przemysł spożywczy, służy tam, jako barwnik, wykorzystywany zwłaszcza w cukiernictwie, do barwienia ciast. Należy jednak być szczególnie ostrożnym, gdyż pył aluminiowy należy do pyłów bardzo silnie wybuchowych, na szczęście istnieją odpowiednie sposobu zapobiegania nieszczęściu. Ważne też, by unikać kontaktu pyłu aluminiowego ze skórą, bo nawet jeśli nie wniknie w fakturę ciała, jest bardzo trudny do usunięcia i...

Czytaj dalej