Właściwości folii aluminiowej

Wypieki domowej roboty to ulubione zajęcie wielu gospodyń domowych. Powszechnie wiadomo, że odpowiednie przygotowanie to klucz do kulinarnego sukcesu, a wypiek nie udałby się tak dobrze, gdyby nie niedoceniana folia aluminiowa.

nickotopia.com

Folia aluminiowa w wypiekach ma dwie właściwości. Strona błyszcząca i matowa służą albo do pieczenia, albo do zatrzymania ciepła w już ugotowanej potrawie. Strona lśniąca izoluje ciepło, natomiast matowa je pochłania. Odpowiednio użyta pozwala zapobiec wysuszaniu się jedzenia oraz utracie witamin i innych wartościowych składników odżywczych z potrawy. Można też użyć jej do zapakowania i przechowywania produktów takich, jak sery, mięso, czy warzywa – zapewni odpowiednie warunki, tamując dostęp światła, wody, czy powietrza. Dzięki temu potrawa nie straci swojego oryginalnego smaku i aromatu, natomiast przez dłuższy czas będzie mogła cieszyć nasze zmysły i podniebienia, a co najważniejsze – dla wybrednych smakoszy, ułatwi przechowywanie w lodówce uniemożliwiając nasiąknięcie zapachem innych dań.

Podziel się na: